Daun Mandian Herba

Salam semua

Nak habaq mai, kedai online #ibuizzhijrahshop jual macam macam barangan & kelengkapan untuk wanita hamil malah wanita lepas bersalin..

Ada #vcotropika #umaimabyabbyabadi #tungkubayiibu #sarungtungkuibu #tropika

Dan kini..

DAUN MANDIAN HERBA

Produk terbaru dari kami tau! 🙂

IMG-20170410-WA0023-01

Specialnya, di buat secara TRADISIONAL menggunakan ramuan 10 jenis campuran daun daun dan herba terpilih…di paket dalam uncang besar (senang utk proses rebusan) malah beratnya melebihi 200gram dengan harga special tau!!!😍😍😍

Eh eh bukan wanita bersalin aje yer, wanita dewasa malah lelaki juga boleh amalkan ni! Jom baca details 🙂

IMG_20170307_144902_386

DAUN MANDIAN HERBA KAMI

🍃Untuk wanita lepas bersalin mandi dalam pantang

🍃Untuk wanita/lelaki dewasa utk bantu legakan lenguh2 badan

🍃Rumusan TRADISIONAL campuran 10 jenis bahan2 ;

🌸 Daun serai wangi
🌸 Daun kunyit emas
🌸 Daun lengkuas
🌸 Daun jambu batu
🌸 Daun limau purut
🌸 Daun senduduk
🌸 Daun mengkudu
🌸 Daun inai
🌸 Halba
🌸 Garam bukit

🍃 KHASIAT mandi daun herba ;

🌸 Melegakan sakit kepala
🌸 Melegakan lenguh2 badan
🌸 Menghangatkan badan
🌸 Merawat ruam
🌸 Membantu mengembalikan kecergasan badan

🍃Berat 200gram+ di paket dalam uncang besar

🍃Harga hanya RM 20, boleh dipakai 4-6 kali/ uncang (atau sehingga warna /bauhilang

🍃CARA GUNA ;

1) Keluarkan uncang + garam bukit, masokkan dalam periuk besar + Air sebanyak 8 liter (sehingga uncang terendam semuanya)
2)Panaskan sehingga mendidih..

3)Alihkab air rendaman ke dalam baldi dan boleh campur air paip supaya suhu sesuai untuk Ibu ya ✌)

3) Boleh mulai mandi dgn siraman pada kaki dan seluruh badan malah kepala

TESTIMONI IBUIZZHIJRAH SHOP

Alhamdulillah, ketiga tiga anak memang mandi mandian herba ni. Kat kampung, kami panggil mandi daun serom. Memang sangat sesuai utk wanita berpantang. Dah bersalin banyak pakai tenaga dan urat² tegang..mandi air mandian ni dapat legakan, hangatkan badan. Sentiasa segar malah berbau wangi 😊

TESTIMONI 1

Seorang Ibu dari Johor hubungi nak cuba 1 pek bersama Tungku Bayi sekali. Dah cuba lepas bersalin, terus nak repeat order 2 pek lagi. Katanya dulu anak pertama mandi air biasa sahaja. Wah, baru sedar pentingnya promosikan lagi mandian herba ni supaa kita wanita lebih sihat lebih cantik 😇

IMG_20170410_140753

ANDA BERMINAT NAK CUBA?

🍃Wassap #ibuizzhijrahshop at 0196632272

0196632272

0196632272

#mandianherba
#mandianherbabersalin
#mandiherba
#mandianherbamurah
#mandianherbatradisional
#ibubersalin
#ibuberpantang
#mandiherbamalaysia

Tudung Umrah

Salam ,

Nak share shawl instant yang sangat best untuk sis buat #umrah @ #haji @ #travelling @ #dailyactivity

Buat sis yang tercari cari pilihan tudung untuk di bawa mengerjakan Umrah atau Haji, Insya Allah sangat sesuai cuba Shawl Instant moss crepe soft awning berdagu Ar Raudhah keluaran Inspirasi Hana ini 🙂

SELESA, MEMUDAHKAN PERJALANAN (Ready Solat)

photogrid_1488664834245( Bergambar kenangan di Masjid Quba’ sewaktu Ziarah Luar di Madinah)

#ibuizzhijrahshop pertama kali cuba order nak bawak ke Umrah Feb 2017 lepas ALHAMDULILLAH , sangat berpuas hati. Memudahkan perjalanan ibadat sangat2. Tak perlu iron (ironless). Tak perlu pakai inner (innerless), dah berdagu (ready solat). Tak melekap, tebal molek tapi tak panas. Oh tak perlu pin pon (pinless) sarungkan je 2x muka tudung..betulkan skit2 siap! 🙂

Labuh cantik terletak..size XXL ada size XXXL pon ada tau 🙂

Jom order satu..dah cuba pasti jatuh hati. Insya Allah cuba untuk istiqamah, tudung lebih labuh lebih bersyariat lebih anggun 🙂

######################

Shawl Instant moss crepe soft awning berdagu Ar Raudhah

img_20170305_045040_867

🌷 Innerless, ironless,pinless🌷

✅ Design ready solat (berdagu @ innnerless)
✅ Selesa sangat – material moss crepe
✅ Tak perlu iron @ ironless
✅ Mudah pakai , tak perlu pin @ pinless
✅ Pilihan ramai wanita solehah untuk aktiviti harian, travelling & malah untuk umrah & haji
✅ Pelbagai pilihan warna 😍

img_20170303_043357-01
✅ Rm 69/pc utk size XXL

✅ Rm 75/pc untuk size XXXL

✅ Berbaloi baloi untuk pemakai (lebih belian ada diskaun tau :-))

✅ Add postage Rm 7

img_20170305_060502-01

Berminat, wassap 019- 6632272 ye, Pn Ana sedia membantu anda 🙂

#shawlinstantarraudhah
#wanitamuslimah
#umrah
#haji
#tudungumrah
#tudunghaji
#telekungumrah
#tudungtravelling
#wanita
#readysolat
#tudungumrahhaji
#inspirasihana
#inspirasihanagombak
#inspirasihanaselangor

Mandian Lemon untuk bayi @ kanak kanak

Salam,

Hari ini Ibuizzhijrah Shop nak berkongsi tentang Petua untuk segarkan badan anak juga sembuh dari demam atau batuk selsema iaitu MANDIAN LEMON

Banyak sekali di kongsi di Internet / FB, setelah cuba Alhamdulillah memang bagus.

Jom baca lagi 🙂

MANDIAN LEMON @ ‘ LEMON BATH’

KENAPA Lemon?

Lemon adalah salah satu sumber makanan yang kaya dengan Vitamin C , dapat membantu meningkatkan imun badan dan membantu mengatasi demam, batuk dan selsema.

KEBAIKAN ‘Lemon Bath’

1- Dapat ‘warm up’ dan ‘relaxing muscles’
2- Bantu mengeluarkan toksin daripada badan melalui kulit
3- Bau harum lemon dapat menyegarkan badan

CARA NAK SEDIAKAN ‘Lemon Bath

PhotoGrid_1464332955831

1- Penuhkan bekas mandian bayi dengan air suam
2- Potong 1-3 biji lemon dan letakkan di dalam air
3- Biarkan lemon terendam di dalam air selama 2 minit
4- Siap boleh mandikan bayi anda

Sewaktu anak saya (3tahun++) dijangkiti batuk selsema, adiknya pun turut macam berjangkit. Masih bayi lagi (50 hari ++) dan badan mulai suam suam aje, saya pun cubalah Petua buat Lemon Bath ni. Nampaknya sangat membantu, bayi semakin okay Alhamdulillah.

Nak lagi senang? Dan membantu Ibu Bapa? Untuk atasi batuk selsema bayi anda?

TIPS MUDAH & MEMBANTU

TROPIKA BABY HERBAL CREAM atau MINYAK TELON HERBA TROPIKA.

Sebagai Ibu Bapa di zaman moden ini, kadang kadang sibuk, tak sempat nak sediakan dan cuba petua , tapi tak mengapa dengan Baby Herbal Cream TROPIKA dapat membantu anda merealisasikann matlamat untuk merawat anak batuk selsema di samping menggunakan ubat ubatan moden dan juga membuat fisioterapi.

Penggunaan krim ini Insya Allah dapat membantu bayi dan anak anak kecil untuk melegakan dan mengurangkan batuk, selsema, angin juga perut kembung. Sedikit info tentang TROPIKA BABY HERBAL CREAM ini

TROPIKA BABY HERBAL CREAM

Dengan ramuan minyak eucaplatus ( minyak kayu putih), halia, bawang putih dan herba tropika, dapat membantu melegakan perut kembung serta berangin bayi (colics).

KEISTIMEWAAN :

  • Tidak panas serta sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak
  • Mudah meresap serta tidak meleleh atau melekit bila disapu
  • Berfungsi sebagai ‘ VICKS HERBA’ yang melegakan batuk dan selsema ( sapu krim pada dada dan belakang si manja untuk menghilangkan kahak serta phlegm seta bunyi “wheezing”)
  • Sesuai diguna untuk masalah batuk, selsema, kembung perut, sesak nafas, banyak kahak serta lelah
  • Hanya mengandungi bakan-bahan tropika yang halal dan suci serta tiada unsur alcohol atau seumpanya

PhotoGrid_1403848486694

Kuantiti : 50g/ 1 pek

Harga : RM 39.90 (SM/SS)

CARA GUNA:

  1. Sapu BABY HERBAL CREAM pada perut, dada, belakang serta kedua telapak kaki bayi setiap kali selepas mandi atau bila perlu
  2. Boleh disapu pada dada dan ubun-ubun kepala supaya si manja sentiasa selesa sepanjang hari

PhotoGrid_1462511405979

–>Gambar di atas untuk panduan Ibu Bapa cara dan tempat nak sapu Krim Herba Bayi ,namun perlu di gosok2 agar penyerapan krim lebih efektif 🙂

TESTIMONI

Pengalaman saya sendiri memang berpuas hati dengan Baby Herbal Cream ini, merupakan produk TROPIKA pertama yang saya cuba beberapa kali dan ambil keputusan untuk menjual pula produk produk TROPIKA ini. Sedikit perkongsian dari pelanggan tetap yang membeli Baby Herbal Cream dengan saya seperti di bawah;

TESTIMONI 1 :

Pn QQ guna Baby Herbal Cream untuk kedua dua anak tersayang jika di serang batuk atau selsema, sejak pembelian pertama pasti ‘repeat order’ sehingga sekarang, Alhamdulillah.

IMG_20160105_072436

TESTIMONI 2 :

Pn HH guna Baby Herbal Cream pernah bertanya cara untuk legakan batuk untuk Bayi nya yang berusia 6bulan. Saya pon berkongsi pengalaman menggunakan krim dan ‘recommend’ untuk beliau cuba. Alhamdulillah, sejak percubaan pertama sekarang dah ‘repeat  order’ 2 botol krim terus, 1 di rumah 1 di rumah pengasuh anak anak  untuk kedua dua anak tersayang,  Alhamdulillah.

PhotoGrid_1432076454092

TESTIMONI 3 :

Pn WW baru sahaja membeli Baby Herbal Cream untuk si manja tersayang. setelah hubungi beliau bertanya ‘feedback’ Alhamdulillah, Pn WW sangat berpuas hati, kongsinya batuk anak berkurangan dengan penggunaan Baby Herbal Cream ini. Bau krim juga sedap dan tidak panas, sesuai untuk Bayi. Paling utama, krim ini boleh di bawa ke mana mana, selitkan dalam ‘handbag’ Ibu Ibu juga tidak mengapa, krim tidak akan mudah tumpah seperti minyak minyak panas lain, Insya Allah

PhotoGrid_1432091969477

TESTIMONI 4 :

Pn NN juga baru cuba Baby Herbal Cream untuk anak anak tersayang,kongsinya sapu hari hari untuk si manja tersayang sebelum tidur. Krim ini lebih baik dari minyak yang beliau pernah cuba untuk legakan batuk anak dan mudahkan anak tidur malam Alhamdulillah. Juga krim tak meleleh dan ‘panas’ krim sesuai untuk anaknya, mata tak lagi terkebil kebil 🙂

PhotoGrid_1432767902712

TESTIMONI 5 :

Pn CC hubungi saya nak cuba baru Baby Herbal Cream untuk si manja tersayang yang batuk dan selsema. Kongsi beliau, dengan penggunaan Baby Herbal Cream ini anaknya boleh tersenyum selepas mula marah marah hehe. Bau krim sedap dan  yang penting dapat bantu bayinya yg batuk selsema di samping perubatan moden.

IMG_20151105_184122

TESTIMONI 6 :

Pn AA yang masih dalam tempoh berpantang hubungi saya nak cuba baru Baby Herbal Cream untuk bayinya yang berusia 25 hari tetapi dijangkiti selsema. Saya faham situasi beliau pastinya ubatan moden masih tidak sesuai diberikan untuk si manja tersayang yang masih belom berusia 1 bulan. Setelah cuba, Baby Herbal Cream ini, Alhamdulillah dapat membantu atasi selsema bayinya  malah hidung tidak lagi tersumbat. Pasti si Ibu boleh senyum dan anaknya pula tidur dengan selesa dan tidak lagi menangis. Insya Allah.

IMG_20151119_175639

TESTIMONI 7:

Pn SS yang mempunyai bayi berusia 3 bulan hubungi saya nak cuba Baby Herbal Cream untuk anak tersayang yang sudah 4 hari dijangkiti batuk dan selsema.Percubaan pertama kongsi Ibu ini, semakin ok dan selesa dan Alhamdulillah boleh tidur nyenyak sampai pagi. Dan sekarang sudah ‘repeat order’ krim lagi Alhamdulillah.

IMG_20160102_230534

TESTIMONI 8 :

Pn FF hubungi saya nak cuba Baby Herbal Cream untuk bayinya yang masih dalam pantang (38 hari) juga dijangkiti selsema. Beliau faham kalau ke klinik pastinya tiada ubat moden lagi boelh diberikan untuk bayinya tersayang. Setelah mencari cari di Internet, terjumpa blog saya dan nak cuba. Sebelum itu, pelbagai petua sudah beliau cuba, namun selsema anak masih ada.

IMG_20160102_230733

Alhamdulillah, setelah percubaan pertama,kongsinya anak boleh tidur nyenyak. Dan setelah hampir beberapa hari, selsema anaknya hilang Alhamdulillah biznillah. Malah, bunyi ‘wheezing’ pun tiada lagi. Juga Krim tak pedihkan mata dan tak berbau kuat.

PhotoGrid_1451291830898

TESTIMONI 9 :

Pn SS hubungi saya nak ‘repeat order’ lagi Krim Herba Bayi setelah cuba kali pertama. Kongsinya, Alhamdulillah selsema anak makin kurang malah bunyi ‘lendir @ wheezing’ pon kurang. Malah, beliau sendiri sapu krim bila selsema dan Alhamdulillah dapat bantu beliau.

PhotoGrid_1451841986566

TESTIMONI 10 :

Pn QQ suatu hari hubungi saya nak cuba Krim Herba Bayi untuk anak tersayang (1 tahun) yang di serang batuk. Percubaan pertama terus kongsi feedback, ikhtiar dengan Krim Herba Bayi Tropika, batuk anaknya berkurangan. Alhamdulillah, biznillah.

PhotoGrid_1453343105662

PERINGATAN

Namun,jika anak batuk dan seksema berlarutan dan/atau disertai demam panas, perlulah bersegera mendapatkan rawatan di klinik/hospital. Petua petua yang di kongsi di sini hanyalah sebahgian ikhtiar alternatif ibu bapa.

Kita usaha ikhtiar doa dan tawakal kpd Yang Maha Esa, Insya Allah

BERMINAT NAK ORDER?

Boleh dikatakan produk TROPIKA yang paling laris, pasti ada setiap bulan pelanggan membeli, Alhamdulillah. Puan/Tuan, boleh wassap Pn Ana di 0196632272

Diskaun Rm 6 untuk pembelian Feb 217

Harga krim Rm 39.90 , bayar Rm 33.90 shj

Postage tambah Rm 7 Sem Msia Rm 12 SS

Susu Kambing tempatan setanding import

Salam Ibu Ayah,

Yang tengah mencari cari susu formula untuk bayi dan kanak kanak semestinya dah ‘research’ susu formula apa yang ada di pasaran. Lebih lebih yang memilih untuk memberikan susu formula kambing untuk anak anda tersayang.

SUSU KAMBING IMPORT vs TEMPATAN

Susu Kambing di pasaran Malaysia keluaran import memang ada, cuma harga semakin mahal tambahan GST dan wang ringgit Malaysia semakin merudum. Namun, jangan risau, pilihan alternatif masih ada. Susu Kambing keluaran Malaysia namun kualiti setanding susu Kambing yang di import.

PENGALAMAN IBUIZZHIJRAH SHOP

Saya juga seperti anda suatu ketika, berazam nak memberikan yang terbaik untuk anak tersayang. Sanggup membelikan Susu Kambing import, boleh tahan 1 tin harga mencecah RM100 (3tahun lepas) untuk 900gram susu shj. Sehinggalah saya terjumpa SUSU KAMBING LENNOZA.Produk MUSLIM keluaran MALAYSIA .Pertama kali order dan cuba, memang sukar untuk anak terima. BIASALAH TUKAR SUSU UNTUK ANAK MEMANG CABARAN. Namun, Alhamdulillah setelah serasi dan suka dengan rasanya sehingga kini, anak sulung saya masih setia dengan LENNOZA. Dan saya, dari seorang Ibu yang mencari cari SUSU FORMULA TERBAIK untuk anak, kini seorang STOKIS SUSU KAMBING LENNOZA. Perjalanan yang bukan mudah kan tapi Alhamdulillah saya yakin dengan khasiat dan kebaikan LENNOZA dan ingin berkongsi dengan semua 🙂

img_20160907_112346

FAKTOR PEMILIHAN SUSU FORMULA UNTUK ANAK

Berdasarkan pengalaman saya, faktor pilihan Susu Formula utama bagi saya adalah

  • Dapat memberikan khasiat dan kelebihan terbaik selepas Susu Ibu
  • Dapat mengambil niat mengamalkan Sunnah Rasulullah dan menerapkan dalam diri bayi/anak anak sedari kecil
  • Produk Muslim halal dan baik
  • Keutamaan keluaran Malaysia

Kenapa? Kerana Susu merupakan makanan asasi anak kita sedari kecil. Dan niat saya untuk mendidik anak menjadi Al Hafiz/Al Hafizah mestilah bermula dengan pemakanan Sunnah seawall mungkin. Insya Allah, doakan saya.

TESTIMONI IBU BAPA LAIN

TESTIMONI 1 – ‘SUSU KAMBING PRODUK MUSLIM BUATAN MALAYSIA, KUALITI SETANDING IMPORT’

Pn SS mesej saya untuk bertanya tentang Susu Kambing LENNOZA untuk anak beliau, kongsinya memang beliau mengamalkan Susu Kambing untuk anaknya tersayang sebelum ini, Susu Kambing yang di import. Beliau tercari cari dan akhirnya jumpa tentang Susu Kambing LENNOZA dan hubungi saya untuk cuba. Jelasnya, kalau ada Susu Kambing produk Muslim buatan Malaysia, mengapa tidak cuba dan tukar? Walaupun nun jauh di Miri, namun tiada halangan untuk beliau, dengan menggunakan Pos Laju Prepaid , parcel ini boleh memuatkan maksima 3 botol Susu Kambing LENNOZA ,jadi Orang Sabah dan Sarawak tak perlu gusar yaa🙂

PhotoGrid_1431659193237

 

Pembelian pertama dengan sebotol susu Kambing LENNOZA perisa asli, dan beliau terus mesej saya hari ini (21 May 2015) dan berkongsi yang anak beliau boleh minum dan semakin menyukai Susu Kambing LENNOZA ini.  Sampai nak order 6 botol terus, hehehe. Alhamdulillah

PhotoGrid_1432192637807

TESTIMONI 2 : ” Anak SEMAKIN BIJAK dengan LENNOZA. LENNOZA setanding SUSU KAMBING IMPORT”

Alhamdulillah. Pn RR cuba Susu Kambing Lennoza untuk anaknya. Setelah beberapa bulan cuba, kongsinya anak semakin sihat dan bijak🙂 Alhamdulillah. Bila tubuh sihat minda pasti senang nak belajar kan. Turut berkongsi kebaikan Susu Kambing Lennoza dengan rakannya. Setanding Susu Kambing yang di import dan paling penting mampu milik. Alhamdulillah, terima kasih keraana menyokong Lennoza

img_20160907_093536

Banyak lagi TESTIMONI Ibu Bapa lain yang telah cuba LENNOZA, Susu Formula rumusan Susu Kambing dan juga 7 jenis makanan Sunnah, dapat membantu

KENAPA ANDA PERLU PILIH SUSU KAMBING LENNOZA? PERKARA MENARIK TENTANG LENNOZA~

  1. Susu kambing merupakan susu terbaik selepas susu ibu
  2. Diformulakan dengan 7 jenis ekstrak rumusan istimewa PREMIUM Gred (Kurma.Kismis.Buah Tin. Buah Delima. Za’faran. Habbatussauda)
  3. Alternatif untuk memberi makanan terbaik kepada anak setiap hari
  4. Harga berpatutan untuk setiap botol
  5. Datang dengan 2 perisa ( Asli, Coklat)
  6. Produk muslim,disahkan halal
  7. Nutrisi LENNOZA memenuhi Akta Makanan Untuk Rumusan Bayi dan Kanak Kanak
  8. DIFORMULASIkan khas untuk Bayi dan Kanak Kanak membantu menjana pertumbuhan otak, minda dan attitude yang cemerlang
  9. TANPA Gula
  10. Sedap lagi berkhasiat
  11. Susu Kambing LENNOZA didatangkan dari Holand, Susu Kambing terbaik di dunia!

 

IMG-20150714-WA0025

LENNOZA FORMULA BAHARU!

SUSU KAMBING LENNOZA ini mengandungi formula lengkap untuk si manja, bijak, menawan dan yang paling penting menikmati kelebihan formula tambahan 7 EKSTRAK ISTIMEWA

  • Kurma
  • Kismis
  • Buah Tin
  • Buah Delima
  • Za’faran
  • Zaitun
  • Habbatussauda

Dengan formula seimbang yang merangkumi DHA, AHA, Vitamin A, D, B1,B2,B12, Karbohidrat, Kalsium, Asid Folik, Inosotol, Sodium, Potasium dan Solinum, LENNOZAmemiliki semua kebaikan susu semulajadi

IMG-20150714-WA0026

 

Harga: RM 49.90 (SM/SS)

DUA (2) PERISA SUSU KAMBING LENNOZA BAHARU

  1. Asli
  2. Coklat

DUA (2) PERINGKAT (STEP) SUSU KAMBING LENNOZA BAHARU

  1. Step 2 : 6 Bulan – 12 Bulan ( Perisa Asli sahaja) Berat: 400g/botol

Slide1                              

                      2. Step 3 : 1 Tahun – 3 Tahun (Perisa Asli, Coklat) Berat 500g/botol

Slide2

KEBAIKAN SUSU LENNOZA

  1. Membantu perkembangan otak
  2. Meningkatkan kesihatan usus dan system penghadaman
  3. Meningkatkan system imun
  4. Meningkatkan daya kepekaan, penumpuan dan ingatan

Slide9

SUSU LENNOZA UNTUK SIAPA?

  1. Bayi seawal 6 Bulan -12 Bulan ( Step 2)
  2. Bayi/Kanak Kanak 1 tahun – 3 tahun (Step 3)

SUSU LENNOZA DIFORMULAKAN TANPA GULA ( 0 %)

Sangat bagus untuk kanak-kanak, kerana gula dapat menyumbang kepada pelbagai penyakit, juga antara penyebab anak lemah dalam pelajaran.

Slide4

BERMINAT UNTUK ORDER?

Dari Allah juga yang menggerakkan hati Puan/Tuan untuk mencuba dan membeli. Jadi, Puan/Tuan, jika berminat untuk mencuba Susu Kambing LENNOZA, boleh wassap atau mesej Pn Ana di  019-6632272.

# Postage melalu POS akan dicaj berasingan

# Susu Kambing LENNOZA datang dengan 2 perisa ( Asli,Coklat)

# Harga RM49.90 per botol (Step 2 and Step 3).

#Bila anak dah serasi, nak repeat order. Lebih banyak diskaun dengan lebih pembelian Susu Kambing Lennoza. Insya Allah

Krim Herbal Bayi untuk Bayi G6PD?

Salam,

Hari ini Ibuizzhijrah Shop nak berkongsi tentang pengalaman Ibu yang mempunyai anak G6PD yang dijangkiti batuk selsema dan ingin cuba Krim Herba Bayi TROPIKA. Sedikit info tentang G6PD.

APAKAH MAKSUD G6PD

IMG_20160618_152124

Menurut Wikipedia,G6PD (Glokosa – 6 – Fosfat Dehidrogenase) merupakan sejenis enzim keturunan yang terdapat di dalam sel darah merah manusia. Kekurangan enzim ini boleh memusnahkan sel darah merah apabila terdedah kepada jangkitan, ubatan tertentu ataupun makanan. Apabila sel darah merah tidak lagi mampu mengangkut oksijen dengan berkesan ke seluruh tubuh, keadaan dikenali sebagai anemia hemolytik muncul. Tambahan kepada anemia hemolytik, seseorang yang kekurangan G6PD boleh menjangka beberapa manifastasi klinikal pada keadaan mereka. Ini termasuk demam kuning baru lahir, sakit perut dan/atau sakit belakang, pening, sakit kepala, dispnea (pernafasan tidak teratur), dan palpitasi (Cecil, 1992).

KEKURANGAN G6PD? 

IMG_20160618_071841

Kekurangan (deficiency) G6PD bukanlah satu kecacatan atau penyakit. Ia adalah satu fenomena keturunan yang melibatkan kedua-dua jantina, lelaki dan perempuan, tetapi lebih sering dialami oleh bayi lelaki. Ia secara am. Ditemui pada mereka yang mana ibu bapa mereka berasal dari daerah yang pernah sering mengalami Malaria seperti Asia Tenggara, Afrika dan juga Mediterranean.

Para ibu bapa tidak perlu risau jika anak mereka mengalami kekurangan G6PD ini kerana pada dasarnya ia tidak berbahaya. Komplikasi hanya akan terjadi jika mereka terdedah kepada ubat-ubatan yang boleh menghasilkan proses homolisis di dalam darah.

BAYI G6PD BATUK & SELSEMA 

TESTIMONI Pn SS

PhotoGrid_1466205772930

Seorang Ibu dari Kuching yang tercari cari alternatif anaknya yg dijangkiti batuk dan selsema. Bayinya juga menghidap G6PD, dan beliau tanya boleh ke anaknya pakai? Saya agak buntu nak jawab sebab saya sendiri pun tak tahu apa itu G6PD. Namun, setelah cari info dan tanya sahabat saya yg merupakan doktor di Hospital Awam. Jelasnya, setelah beliau teliti kandungan krim semuanya ‘natural’ rasanya tak ada masalah, tapi pakai sedikit sedikit dulu tengok reaksi anak. Kalau tiada masalah boleh teruskan. Alhamdulillah, lega saya dengar dan terus sampaikan info pada Ibu ini. Sebab niat saya bukan boleh asal jual je..sebab tuh risau dan cari info tambahan.Dan Alhamdulillah, selepas percubaan pertama, sampai sekrang beliau masih repeat order untuk anaknya.ALHAMDULILLAH biznillah. Kita cuba ikhtiar kan Insya Allah.

TESTIMONI Pn AA

PhotoGrid_1466206123044

Seorang Ibu dari Pahang yang juga mempunyai bayi G6PD yang berusia 26 hari hubungi saya nak cuba Krim Herba Bayi TROPIKA untuk anaknya. Setelah ada pengalaman Ibu Bapa sebelum ni yag cuba dan Alhamdulillah takda masalah, saya berkongsi dengannya dan beliau lebih yakin nak cuba.Setelah percubaan pertama 2 botol krim , bulan Ramadhan ni nak order lagi. Bukan 4, tapi 6 botol ye (xboleh nk sshot dah wassap conversation hehehe).Kongsinya, perut anaknya tak kembung, asyik kentut je. Krim pun tak berminyak dan cepat resap. Baunya pun Ibu suka. Alhamdulillah biznillah

Penggunaan krim ini Insya Allah dapat membantu bayi dan anak anak kecil untuk melegakan dan mengurangkan batuk, selsema, angin juga perut kembung. Sedikit info tentang TROPIKA BABY HERBAL CREAM ini

TROPIKA BABY HERBAL CREAM

Dengan ramuan minyak eucaplatus          ( minyak kayu putih), halia, bawang putih dan herba tropika, dapat membantu melegakan perut kembung serta berangin bayi (colics).

KEISTIMEWAAN :

  • Tidak panas serta sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak
  • Mudah meresap serta tidak meleleh atau melekit bila disapu
  • Berfungsi sebagai ‘ VICKS HERBA’ yang melegakan batuk dan selsema ( sapu krim pada dada dan belakang si manja untuk menghilangkan kahak serta phlegm seta bunyi “wheezing”)
  • Sesuai diguna untuk masalah batuk, selsema, kembung perut, sesak nafas, banyak kahak serta lelah
  • Hanya mengandungi bakan-bahan tropika yang halal dan suci serta tiada unsur alcohol atau seumpanya

PhotoGrid_1403848486694

Kuantiti : 50g/ 1 pek

Harga : RM 39.90 (SM/SS)

CARA GUNA:

  1. Sapu BABY HERBAL CREAM pada perut, dada, belakang serta kedua telapak kaki bayi setiap kali selepas mandi atau bila perlu
  2. Boleh disapu pada dada dan ubun-ubun kepala supaya si manja sentiasa selesa sepanjang hari

PhotoGrid_1462511405979

–>Gambar di atas untuk panduan Ibu Bapa cara dan tempat nak sapu Krim Herba Bayi ,namun perlu di gosok2 agar penyerapan krim lebih efektif:-)

ALHAMDULILLAH

Alhamdulillah, Krim Herba ini banyak bantu Ibu Bapa merawat anak yang diserang batuk selsema juga untuk Bayi G6PD. Nak lihat lagi TESTIMONI IBU BAPA lain tentang KRIM HERBA BAYI TROPIKA ni, klik sini

BERMINAT NAK ORDER?

Puan/Tuan, jika berminat untuk membeli boleh whastApp/mesej Pn Ana @ 019-6632272.

Y.E.S 2016 Promo Extended until Feb 2017

🌟Normal Price Rm 39.90 , now Rm 33.90 only! ( Save rm 6.00)

ADD postage

– Sem Msia RM 7

– Sabah Sarawak RM 12

Wassap #ibuizzhijrahshop 016632272 now

Wassap #ibuizzhijrahshop 016632272 now

 

Petua Bayi Kembung Perut

Salam,

Sebagai Ibu bapa semestinya kita runsing apabila bayi kecil kita asyik menangis tanpa sebab yang jelas. Especially, bayi baru lahir kan atau masih dalam pantang. Kejap kejap menangis yer,nak kata lapar, dah menyusu agak lama. Bila kita jentik skit perut bayi, hmm macam kembung perut rupanya.

IMG_20160521_073836

PUNCA KEMBUNG PERUT BAYI

Kenapa boleh berlaku kembung perut bayi ya? Sebagai Ibu Bapa baru, kadang kadang kita perlu tahu sebab dan solusi terbaik untuk mengatasi masalah kembung perut.

Bila tak tahu, kita mungkin ingat bayi lapar dan bagi susu lagi dan lagi, malah bila susu badan tak cukup , kadang2 Ibu rasa tertekan dan mencari alternatif susu formula sedangkan masalah sebenarnya bayi masuk angin atau kembung perut kan? Saya berkongsi dari pengalaman sendiri sewaktu menimang anak sulung 4 tahun lepas, dan Alhamdulillah kita belajar melalui pengalaman kan 🙂

PUNCA KEMBUNG PERUT 

Menurut artikel dari Babycenter, sistem gastrousus (usus) bayi anda mungkin belum lagi tidak matang. Anda mungkin sedar bahawa bayi anda berangin atau sakit terutamanya selepas menyusu atau sebelum buang air besar.

Jom ketahui cara cara nak merawat kembung bayi.

PETUA MERAWAT KEMBUNG PERUT BAYI

1- SENDAWAKAN BAYI / BURPING

Jika dia berangin atau perlu sendawa dengan banyak, pastikan dia tidak menghirup udara dari botol dan selalu sendawakannya walaupun bayi hanya minum susu badan

Langkah ini penting untuk memastikan angin tidak terperangkap dalam badan bayi namun juga bagus untuk mengelakkan anak dari muntah (jeluak)

2- TUAM BAYI ANDA DENGAN TUNGKU BAYI

Ini penting untuk mengeluarkan angin angin yang terperangkap dalam badan bayi. Kadang kadang bayi menangis kembung angin, sehingga sukar nak membuang air besar. Bayi akan perut kembung juga bila susah nak berak.

Bagaimana nak keluarkan angin bayi ya? Salah satu cara berkesan tuam dengan tungku bayi, caranya seperti berikut ;

  • Panaskan Iron/ Seterika di rumah
  • Tekap Tungku Bayi pada Iron sekejap sehingga panas suam
  • Pastikan suhu Tungku Bayi yang dipanaskan sesuai untuk Bayi (Jangan terlampau panas)
  • Tuam Tungku Bayi pada bahagian belakang, dada, ari ari dan juga perut anak
  • Ulang langkah di atas sehingga nampak bayi lega.
  • Selepas seketika, Insya Allah bayi anda akan sendawa/burp dan mudah berak (keluarkan angin)

PhotoGrid_1463786863487

PhotoGrid_1463787187142

Mana nak cari Tungku Bayi?

Jangan risau, boleh dapatkan Tungku Bayi Kami,

TUNGKU BAYI KAMI

🌟Tungku Bayi kami sangat istimewa, kainnya diperbuat dari Kain Batik Terengganu Asli

🌟 Kandungan tungku bayi, di isi herba semulajadi (halba, lada hitam, cengkih, habbatussauda,halia) yang dapat membantu mengeluarkan angin Insya Allah.

🌟Jahitan kemas dan ikatan cantik

🌟Harga hanya RM 15 dengan kualiti kain dan herba di dalamnya. (PROMO NOW RM 13 only)

🌟Mesej/wassap kami di 0196632272 untuk order 🙂

PhotoGrid_1463789806360

PILIHAN RAMAI IBU BAPA

Alhamdulillah, Ibuizzhijrah Shop akan restock lagi Tungku Bayi Kami sebab dapat permintaan tinggi dari Ibu malah Suami pon tolong orderkan untuk Isteri tersayang, sweet kan 🙂

photogrid_1478891545566

photogrid_1478751790306

photogrid_1478891692603

3- IBU MENYUSU TURUT BERTUNGKU

Jika anda menyusui bayi anda, penting untuk Ibu turut berTUNGKU. Ini untuk memastikan anak kurang berangin.

KELEBIHAN BERTUNGKU

1- Membantu mengangkat rahim Ibu

2- Membantu kelancaran darah

3- Membantu Ibu membuang angin di dalam badan

SARUNG TUNGKU IBU KAMI

PhotoGrid_1472716141731

🌟Special, dijahit KHAS 7 lapis (lapisan luar kain batik asli terengganu)

🌟Memudahkan para Ibu untuk bertungku, tak perlu cari kain batik/tuala lagi untuk bertungku.

🌟Dijahit khas dengan tali ikat, MUDAH PEGANG ,MUDAH BERTUNGKU

🌟Dapat mengekalkan haba panas dari Tungku Batu/ Besi untuk PROSES BERTUNGKU YANG EFEKTIF

🌟Pilihan Warna dan corak pelbagai 🙂

🌟Harga hanya RM 25 dengan kualiti kain dan herba di dalamnya. (PROMO ONLY RM20 now)

🌟Mesej/wassap kami di 0196632272 untuk order

Nak lagi special, PAKEJ KOMBO TUNGKU BABY + SARUNG TUNGKU IBU hanya RM 33 ( NP RM 40) 🙂

PhotoGrid_1472715844208

 

 

4- RAWAT DENGAN KRIM HERBA TELON TROPIKA

Krim Herbal Tropika ini sangat membantu mengatasi perut kembung bayi saya semasa dalam pantang. Jika anak kembung perut dan tak sempat nak bertungku ,saya akan sapukan Krim pada  badan anak (dada,perut,belakang) Alhamdulillah, anak nampak lega dah tak menangis dan tak lama kemudian pasti sendawa dan berak 🙂

PhotoGrid_1462511405979

Bukan sahaja kembung perut, malah krim ini amat sesuai untuk bantu bayi batok selsema seawal ‘newborn’ lagi. Klik sini untuk testimoni Ibu Bapa lain Krim Herbal TROPIKA

Sedikit info tentang Krim Herbal TROPIKA ini,

TROPIKA BABY HERBAL CREAM

Dengan ramuan minyak eucaplatus ( minyak kayu putih), halia, bawang putih dan herba tropika, dapat membantu melegakan perut kembung serta berangin bayi (colics).

KEISTIMEWAAN :

  • Tidak panas serta sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak
  • Mudah meresap serta tidak meleleh atau melekit bila disapu
  • Berfungsi sebagai ‘ VICKS HERBA’ yang melegakan batuk dan selsema ( sapu krim pada dada dan belakang si manja untuk menghilangkan kahak serta phlegm seta bunyi “wheezing”)
  • Sesuai diguna untuk masalah batuk, selsema, kembung perut, sesak nafas, banyak kahak serta lelah
  • Hanya mengandungi bakan-bahan tropika yang halal dan suci serta tiada unsur alcohol atau seumpanya

 

Harga RM 39.90 untuk setiap krim.

ANDA NAK CUBA?

Y.E.S 2016 Promo Extended until Feb 2017

🌟Normal Price Rm 39.90 , now Rm 33.90 only! ( Save rm 6.00)

ADD postage

– Sem Msia RM 7

– Sabah Sarawak RM 12

Wassap #ibuizzhijrahshop 016632272 now

 

 

 

WATERPROOF BEDSHEETS @ CADAR KALIS AIR

Salam,

Anda tercari tercari ‘CADAR KALIS AIR’ ataupun ‘WATERPROOF BEDSHEETS’ ???

IMG_20151204_160646

Mungkin ANDA salah seorang

  • IBU BAPA yang mempunyai anak kecil, yang anda sedang latih untuk ‘potty train’ atau pampers free?
  • ANAK yang mempunyai IBU AYAH yang sedang sakit, perlukan penjagaan rapi dan perlukan pemakaian ‘pampers’ sepanjang masa?
  • PESAKIT yang sedang dirawat di hospital dan perlukan pantauan 24 jam di katil wad hospital sebagai ‘bedridden patient’?
  • IBU yang sedang menyusui anak dan sedang berpantang?

PhotoGrid_1449340144227

Yang mana kesemua TANGGUNGJAWAB di atas membuatkan anda memerlukan ALAS CADAR KHAS yang KALIS AIR @ WATER PROOF.

CADAR KALIS AIR @ WATERPROOF BEDSHEETS

PhotoGrid_1449340282351

IBUIZZHIJRAH SHOP dapat membantu anda, dengan CADAR KALIS AIR @ WATERPROOF BEDSHEETS yang bukan sahaja mempunyai ciri utama KALIS AIR, malah juga

PhotoGrid_1449216654881

  • Tak Panas
  • Lembut (Soft)
  • Boleh di basuh dengan mesin basuh ( Machine Washable)
  • Senang Kering ( Dryable)
  • Material : Cotton Bamboo + PUL ( Polyurethane Laminate)
  • Ada getah elastik 4 bucu ( Elastic Corner)
  • Terdapat dalam 3 saiz ( Single, Queen, King)
  • Terdapat dalam 2 ‘design’ berbeza Plain dan Corak
  • Terjual lebih 100,000 unit malah di eksport ke luar negara

TESTIMONI IBUIZZHIJRAH SHOP

PhotoGrid_1449303870106

Saya mempunyai 2 anak kecil yang masih memakai ‘pampers’. Masalah saya alami bila ‘pampers’ anak bocor di tengah malam dan ketika anak menghidap cirit birit dan muntah muntah. Cadar perlu di tukar di basuh malah meninggalkan kesan di tilam. Nak basuh tilam bukan kerja mudah kan! Perkara ini sangat membuatkan saya rasa penat dan stress sehinggalah seorang kawan berkongsi ” Kenapa tak pakai cadar kalis air, senang. Nak train anak ‘pampers free’ lagi mudah malam malam” . Saya pun cuba beli 1 cadar corak Giraffe size Queen dan Alhamdulillah sangat berpuas hati, dahlah boleh selesaikan masalah, senang nak basuh dengan mesin basuh (buang dan cuci dulu najis) malah cepat jer kering. Dah berpuas hati, saya cuba nak kongsi dengan semua dan ‘start’ nak jual. Alhamdulillah, kongsi ‘supplier’, cadar ini sangat bagus dan laris, jualan sampai 100,000 unit malah di eksport ke luar negara. Hmm,menarik bukan!

TESTIMONI CADAR KALIS AIR @ ‘WATERPROOF BEDSHEETS’

Saya ingin berkongsi Testimoni dari sahabat dan keluarga yang telah cuba CADAR KALIS AIR @ ‘WATERPOOF BEDSHEETS’ ini.

TESTIMONI 1 :  ‘Senang nak PAMPERS FREE anak latih POTTY TRAIN’

PhotoGrid_1449302850621

Ini merupakan testimoni Sahabat saya, punyai 3 anak kecil sekarang (bawah 5 tahun), kongsinya dengan cadar ini, memudahkan beliau nak latih anak tak pakai pampers lagi terutama waktu malam. Buat ibu bekerjaya, sangat penting perkara yang dapat membantu mudahkan tanggungjawab kan.

TESTIMONI 2 : ‘ Sangat SESUAI untuk warga emas perlukan pemakaian pampers dan pesakit hospital’

PhotoGrid_1449340690273

Kongsi Pn HH, sebagai seorang doktor di salah sebuah hospital awam, penggunaan cadar ini dapat membantu memudahkan warga emas yang terlantar dan perlukan pemakaian pampers juga pesakit yang perlukan pantauan 24 jam di katil hospital.

TESTIMONI 3 : ‘ Bantu Ibu atasi masalah anak kencing malam tanpa Stress lagi!’

Kongsi Pn FF, anaknya sudah besar tapi masih alami masalah kencing malam. Beliau cuba cadar kalis air ini, Alhamdulillah dapat bantu beliau atasi masalah dengan mudah, tak penat lagi tak stress lagi. Alhamdulillah.

PhotoGrid_1451950261737

TESTIMONI 4 : ‘ Selesa SANGAT, ingatkan macam kalis air plastik type’

Kongsi Pn II, terkejut dengan cadar kalis air ini. Sangat SELESA! Beliau fikir macam plastik kalis air..Siap nak order lagi, Alhamdulillah.

PhotoGrid_1451950449041

TESTIMONI 5 : ‘ Anak MUNTAH, BETTAKUNG JE, tak meresap ke tilam :-)’

Kongsi Pn II lagi, suatu hari anaknya muntah atas cadar namun langsung tak meresap, hanya bertakung shj. Tak payah beliau penat penat nak cuci tilam. Jinat tenaga tak stress, jimat masa uruskan anak nak ke kerja kan. Alhamdulillah.

PhotoGrid_1452233166453

TESTIMONI 6 : ‘Atasi masalah anak TERKENCING MALAM tanpa PENAT tanpa STRESS’

Kongsi Pn AA, nak cari cadar kalis air kerana tak larat bila anaknya terkencing malam. Dah train tak pakai pampers namun cabarannya ketika waktu malam. Order cadar Hello Kitty untuk anak perempuannya, eksited siap nak beli sarung bantal match lagi! ( INFO : Waterproof Bedsheets ni datang dengan cadar shj ye kerana dibuat khas untuk ciri kalis air jadi tiada sarung bantal :-))

PhotoGrid_1452233660018

TESTIMONI 7 : ‘Dah order , nak ORDER lagi, MAK PUN SUKA ‘

photogrid_1475897914905

Alhamdulillah, dah belikan untuk anak, nenek pulak suka 🙂

TESTIMONI 8 : ‘Hello Kitty untuk anak gegurl, comel cadar sejuk ‘

IMG_20170407_135538

TESTIMONI 9 : ‘Hello Kitty untuk anak gegurl, anak suka  ‘

IMG_20170414_123223

TESTIMONI 10: ‘ Cucu belikan untuk Nenek.. So sweet kan 😍  ‘

Screenshot_2017-04-14-13-50-53-10-01

TESTIMONI 11: ‘ Sis Hajar ni belikan 3 pasang cadar untuk Ibunya.. Allah anak yang baik kan 😍  ‘

IMG_20170331_083924

TESTIMONI 11: ‘ Giraffe ni memang best seller lah, Okay Comel kate sis ni Alhamdulillah 😇

Screenshot_2017-04-04-22-06-43-06-01

BERMINAT UNTUK MENCUBA

Alhamdulillah, jika anda berminat untuk mencuba. Semoga dengan pengunaan cadar ini dapat membantu anda menjalankan TANGGUNGJAWAB anda sebagai seorang IBU BAPA, ANAK, KELUARGA, SAHABAT Insya Allah

Berikut CORAK dan WARNA Cadar yang di jual

IMG_20170410_120735_378

1)PLAIN (Pink, Yellow, Blue)

Size Single / Queen / King

2)CORAK GIRAFFE – Single /Queen / King

3)CORAK HELLO KITTY – Single & Queen Shj

4)CORAK LION- Single & Queen Shj

SIZE CADAR?

SIZE cadar adalah seperti berikut ;

  • Single ( 120 cm x 200 cm)
  • Queen ( 150 cm x 200 cm)
  • King ( 180 cm x 200 cm)

HARGA ditawarkan adalah seperti berikut;

  • Single ( RM 85)
  • Queen ( RM 95)
  • King ( RM 105)

BONUS untuk anda adalah POSTAGE ADALAH PERCUMA ( SEM MSIA atau SABAH SARAWAK). Wah! Menarik bukan??

Jadi jika anda betul betul BERMINAT UNTUK MEMBELI

Nak ORDER?

Boleh WhatsApp/Mesej

CADAR KALIS AIR

ke Ibuizzhijrahshop @ 0196632272 dan nyatakan pilihan anda ( Corak/Size)

IMG_20170410_120735_378